Het UHO

Het Universitair Harmonieorkest Leuven (of kortweg UHO vzw) werd in 1979, op initiatief van toenmalig Rector Pieter De Somer gesticht door Louis Weemaels. Als dirigent gaf hij aan het orkest de noodzakelijke impulsen om het UHO snel tot een volwaardige harmonie te maken. ‘Kunst en vriendschap’ was zijn motief. Zeven dirigenten en meer dan dertig jaar later geldt dat motief nog steeds.

Sinds het academiejaar 2002-2003 doet Erwin Scheltjens zijn ding op dinsdagavond, maar soms wordt de aandacht van de muzikanten even aangescherpt met een gastrepetitie van een topdirigent. Zo mochten Jan Van der Roost, Franceso Cesarini, Philip Sparke, Oscar Navarro en Bart Picqueur in het verleden al eens eigen werk komen dirigeren.

Vandaag bestaat het UHO uit studenten, oud-studenten en personeelsleden van de KU Leuven en de UC Leuven-Limburg. Samen werken zij naar een aantal hoogtepunten in het muzikale jaar. Sinds enkele jaren bevindt dat eerste hoogtepunt zich al aan het einde van het eerste semester. Het UHO speelt dan een concert met een maatschappelijk verantwoord kantje, ten voordele van een goed doel. Dit jaar staat alles in teken van het Exceptional Kids fonds van het Centrum Menselijke Erfelijkheid. Afgelopen jaren waren er verschillende benefietconcerten ten voordele van de Valier in de Liedekerke, de Witte Mol in Mol, het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling en het CAW in Leuven, centrum Berkenhof en vzw Wondzorg in Leopoldsburg, en de Inclusieve Scouts Sint-Johan uit SInt-Niklaas. Sinds 2017 hebben we ook een overeenkomst met het Leuvens Universiteitsfonds, waarbij we ieder jaar een concert spelen ten voordele van een van hun fondsen.

Het tweede semester krijgt steevast een stevig startschot, met het repetitieweekend dat jaarlijks georganiseerd wordt en waar naast de muzikale arbeid, de studentikoze noot altijd snel te vinden is. Daarna gaat het rechte lijn vooruit naar de Aulaconcerten in het voorjaar, sinds jaar en dag in de Pieter De Somer aula. Op deze wijze sluit het UHO een actief jaar musiceren af. Het programma wordt telkens samengesteld met werken uit zowel het klassieke als hedendaagse repertoire, waarbij de humoristische noot nooit ontbreekt.

Het UHO mocht al samenwerken met solisten als Theo Mertens, Walter Boeykens, Manu Mellaerts, Stef Pillaert, Benny Wiame, Patrick Desmet, Ivan Meylemans, tango-authoriteit Alfredo Marcucci en in 2010 nog Jef Neve. In 2011 ging het UHO een uitdagende samenwerking met DJ Buscemi aan en in 2013 verwelkomden ze zandkunstenares Colette Dedyn. In 2018 verwelkomde het UHO Jan Smets en Bram Fournier, de principal en co-principal trombones van het orkest van de Koninklijke Muntschouwburg. Ook aan de presentatie van de aulaconcerten besteedt het UHO veel zorg. Zo mochten we al Fred Brouwers, Geert Seghers, Michael Pas, Warre Borgmans, Nick Balthazar, Lucas Van den Eynde en Sofie Engelen op onze affiche zetten.

In maart 2013 nam het UHO deel aan het allereerste Vlamo Open Harmoniekampioenschap te Heist-op-den-berg. Zowel binnen- als buitenlandse topharmonies konden hieraan deelnemen. Een zeer intensieve voorbereidingsperiode resulteerde in een schitterend concert en dat werd ook beloond door de jury: het UHO behaalde een score van 87.17%, een resultaat om heel trots op te zijn! Zo bewees het orkest nog maar eens dat het zijn plaats tussen de topharmonies van Vlaanderen zeker en vast verdient!

In 2019 nam het UHO deel aan het Europees Muziekfestival voor de jeugd. Dit was een van de hoogtepunten van weer een jaar samen repeteren aan een mooi programma. We behaalden er maar liefst een Eerste Prijs Summa Cum Laude!

Om de twee jaar, tijdens de Paasvakantie, zoekt het UHO verdere oorden op. Sinds 2005 was het orkest te horen in het Verenigd Koninkrijk, Kroatië, Avignon, Denemarken, Zweden, Nederland, Polen, het Franse Metz, Slovenië en Zeeland. In 2011 behaalde het UHO in de Italiaanse wedstrijd ‘Flicorno d’Oro’ een score van 92,1% in de superieure afdeling.

Onze repetities vinden plaats iedere dinsdag, vanaf 20u en duren tot omstreeks 22u. Het UHO repeteert in de Ensemblezaal van Kunstencentrum STUK aan de Naamsestraat. Iedereen is welkom op de kennismakingsrepetities: studenten, oud-studenten en academisch personeel. Op die manier krijgen onze leden de kans in contact te komen met elkaar en ervaringen uit te wisselen. De data voor de kennismakingsrepetities vind je op onze kalender.